Zakon o radu, poslednje računice

Bez autora
May 14 2014

Konačan Predlog zakona o radu biće gotov do kraja sledeće nedelje. Resorni ministar veruje da će sindikati i poslodavci naći kompromisno rešenje samo uz posredovanje države, a predstavnici radnika i kapitala smatraju da će o pojedinim rešenjima odluku doneti Vlada. Na njoj je, kažu, i najveća odgovornost za uspeh reformi.Sledeća - peta verzija zakona o radu, biće i poslednja. I sindikati i poslodavci bi da se što pre dođe do konačnih rešenja. Ipak, sindikalci tvrde da o novom obračunu naknada za odmor i bolovanja ne žele da pregovaraju, jer je to čist manjak u novčaniku radnika.

Zakon o radu, poslednje računiceKonačan Predlog zakona o radu biće gotov do kraja sledeće nedelje. Resorni ministar veruje da će sindikati i poslodavci naći kompromisno rešenje samo uz posredovanje države, a predstavnici radnika i kapitala smatraju da će o pojedinim rešenjima odluku doneti Vlada. Na njoj je, kažu, i najveća odgovornost za uspeh reformi.

Sledeća - peta verzija zakona o radu, biće i poslednja. I sindikati i poslodavci bi da se što pre dođe do konačnih rešenja. Ipak, sindikalci tvrde da o novom obračunu naknada za odmor i bolovanja ne žele da pregovaraju, jer je to čist manjak u novčaniku radnika.

"To je negde oko 15 odsto u tom delu, ali moram da kažem da se ne odnosi na svakog. Zavisi od toga gde radi, kako mu se obračunava plata, da li radi smenski rad, radi li vikendom, da li radi u normi", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata.

Resorni ministar veruje da će se na toj računici još raditi.

"Nije baš tako, jeste - neke stvari se umanjuju, ali nije baš tako drastično. U svakom slučaju, ovo ministarstvo se od početka trudilo da ne vezuje ruke pregovaračima, da ne izlazi sa tvrdim stavovima posle kojih nema povratka", kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Kako saznajemo, obračun bolovanja najverovatnije će ostati po starom, dok bi naknada za odmor bila manja - obračunata na osnovnu platu, umesto sadašnjeg tromesečnog proseka.

Poslodavci i dalje žele da plaćanje pauze, prevoza, toplog obroka i regresa ne bude zakonska obaveza. Kažu da na to primedbe imaju i strani investitori, međutim, u Predlogu zakona to ostaje po starom.

"Mi smo praktično slobodni da iznosimo svoje interese, ali mi nećemo biti odgovorni ukoliko nam taj zakon ne donese nešto pozitivno, za našu privredu i našu zemlju. Odgovornost će ipak biti na Vladi i na parlamentu", kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

I sindikati i poslodavci su saglasni da je oko otpremnina, otkaza, minimalne zarade, rada na određeno i proširenog dejstva kolektivnih ugovora - kompromis moguć.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik